Hoofdpijn! Pijnstiller?

Hoofdpijn! Pijnstiller?

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. De eerste reflex is vaak om meteen een pijnstiller te pakken. Dat kan verlichting geven, maar je haalt de oorzaak niet weg. Soms levert het zelfs meer klachten op. Wie vaker last heeft, moet het anders aanpakken.

Hoofdpijn is er in veel soorten en maten. Denk aan spanningshoofdpijn (een knallende pijn aan de zijkanten van het hoofd), clusterhoofdpijn (aanvallen van scherpe hoofdpijn, vaak rond het oog) en migraine (aanvallen van bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant). Een pijnstiller pakken ligt voor veel mensen voor de hand. Af en toe een paracetamol kan normaal gesproken geen kwaad, maar te vaak en te veel pijnstillers kan zelfs tot meer hoofdpijn lijden.
 

Goede houding

Dat hoofdpijn vaak voorkomt, komt onder andere omdat we veel zitten en we daarbij meestal een slechte houding hebben. Zeker wanneer we naar een telefoon of tablet staren. Er zijn heel wat mogelijkheden om hoofdpijn te voorkomen, of in ieder geval de kans erop te verkleinen. Let ten eerste op een goede zithouding: rechte rug, ontspannen schouders en het hoofd niet naar voren. Zorg bovendien voor een goede werkplek en voldoende afwisseling tijdens het werken. Lees deze blog eens terug. Daarin vertel ik meer over een goede werkplek, maar ook over de juiste zithouding.
 
Houd je ondanks deze tips toch last van hoofdpijn? Gebruik dan eens warmte in plaats van een pijnstiller. Neem bijvoorbeeld een warme douche of leg een hotpack in je nek. Als je migraine hebt, kun je beter een coldpack pakken.
 

Helpende hand

Wie vaker hoofdpijn heeft doet er verstandig aan om op zoek te gaan naar de oorzaak en die weg te nemen. Als de hoofdpijn een fysieke oorzaak heeft, ben je bij een goede chiropractor aan het juiste adres. Ik heb door de jaren heen heel veel mensen van hun hoofdpijn afgeholpen. Spanningshoofdpijn (de meest voorkomende vorm) ontstaat meestal vanuit de nek, wanneer gewrichten niet goed bewegen en spieren gespannen zijn. Er zijn meerdere manieren waarop chiropractors dat kunnen oplossen. Met onze behandeling verbeteren we de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren in de nek en soms ook de rug.
 
Ook bij de andere vormen van hoofdpijn, zoals migraine, kan een chiropractor de helpende hand bieden. We kunnen migraine niet altijd voorkomen, maar vaak kunnen we wel het aantal aanvallen of de hevigheid ervan verminderen.
 
Dus grijp bij hoofdpijn de volgende keer niet meteen naar een pijnstiller, maar bedenk eerst eens of er andere oplossingen mogelijk zijn.