Chiropractie versus manuele therapie en fysiotherapie: wat zijn de verschillen?
Er zijn twee vragen die ik opvallend vaak krijg. Kan ik tegelijkertijd behandeld worden door een chiropractor en een fysiotherapeut? En: wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie? Omdat ik behalve chiropractor ook afgestudeerd fysiotherapeut ben, kan ik daar wel iets over zeggen.
Met veel plezier studeerde ik ooit fysiotherapie. Maar toen ik mijn diploma op zak had, wilde ik niet verder. Ik miste iets. Ik ben iemand die snel concrete resultaten wil boeken. Chiropractie past voor mij beter bij dat doel, zo merkte ik. En dus plakte ik er nog een universitaire studie in Engeland achteraan.
Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat fysiotherapeuten geen concrete resultaten boeken. Maar het gaat vaak om langere trajecten. Als chiropractor kan ik soms met één behandeling al voor een wereld van verschil zorgen en daar word ik heel blij van. Ik zeg ook niet dat wij als chiropractoren meer kunnen of beter zijn. Waar je het best terecht kunt, is afhankelijk van je klacht. En soms werkt een combinatie heel goed, maar daarover straks meer.
Gereedschapskist
Hoe zit het dan met manuele therapie? Dat is een specialisatie binnen de fysiotherapie die voor buitenstaanders veel lijkt op chiropractie. Dat komt vooral omdat de meeste manueel therapeuten ook zogeheten manipulaties gebruiken, in de volksmond bekend als kraken. Toch zijn er zeker verschillen.
Waar de nadruk van de fysiotherapeut en de manueel therapeut vaak op spieren ligt, richt de chiropractor zich meer op gewrichten, zenuwen en hersenen. De achtergrond is ook verschillend. Erkende chiropractoren hebben een vijfjarige universitaire voltijd opleiding afgerond. Manueel therapeuten hebben fysiotherapie gestudeerd, met daarna een aanvullende parttime opleiding. Zij weten normaal gesproken dus meer van alles dat met fysiotherapie te maken heeft. Chiropractoren zijn specifieker opgeleid om de oorzaak en dus de pijn snel weg te kunnen nemen.
Doorverwijzen
Ik vind dus dat chiropractoren, fysiotherapeuten en manueel therapeuten prima naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog: ze kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Regelmatig gebruik ik mijn achtergrond als fysiotherapeut tijdens mijn behandelingen. Het komt ook vaak voor dat ik iemand met een bepaalde klacht doorverwijs naar een gespecialiseerde fysiotherapeut of manueel therapeut. Ik geef dat altijd heel snel aan, regelmatig al tijdens de eerste behandeling. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat ik een patiënt na een succesvol behandeltraject nog naar een fysiotherapeut stuur, want die kan er met oefentherapie voor zorgen dat klachten minder snel terugkomen.
Elke patiënt is uniek en geen enkele behandelaar kan alles of weet alles. Ik heb heel goede contacten met fysiotherapeuten en manueel therapeuten, maar ook met osteopaten, sportmasseurs, sportartsen, huisartsen en andere specialisten. Want ik geloof er heilig in dat je samen meer voor elkaar krijgt dan alleen.