Dit is nóg belangrijker dan het trainen van je core

Dit is nóg belangrijker dan het trainen van je core

Als je rug-, knie-, nek- of andere klachten op de langere termijn wilt voorkomen, is het doen van oefeningen voor je core stability vaak een heel goede manier. Maar er is iets dat nog belangrijker is.
 
De plank, de zijwaartse plank, het bruggetje of de superman… misschien heb je er weleens van gehoord. Het zijn bekende oefeningen voor rompstabiliteit, vaak core stability genoemd. Er zijn er nog veel meer, zeker als je ook hulpmiddelen zoals een gymbal erbij gaat gebruiken.
 

Kleine spiertjes

Dat soort oefeningen zijn de laatste jaren erg populair. En terecht! Je zet dan allerlei kleine spiertjes aan het werk die je niet of nauwelijks traint op veel toestellen in de sportschool, maar die wel van belang zijn bij alles wat je doet. Met een goede rompstabiliteit verklein je de kans op (sport)blessures of andere pijnklachten. 
 
Het is niet de gouden oplossing voor alle klachten, want die bestaat niet, maar ik raad dit soort oefeningen vaak aan bij mijn patiënten. Als je het lastig vindt om deze oefeningen alleen te doen, dan kun je ook eens denken aan bijvoorbeeld Pilates of aan sommige begeleide lessen in een goede sportschool.
 

Feestje

Toch is er iets dat nóg belangrijker is dan het regelmatig doen van dit soort oefeningen. Pas die rompstabiliteit toe in je dagelijks leven! Als je dat niet doet, is dat hetzelfde als eten, drinken, slingers en nog veel meer in huis halen voor een feestje, maar niemand uitnodigen. Het heeft dan gewoon geen zin.
 
Maar hoe doe je dat ‘toepassen’? Door je rompstabiliteit te gebruiken bij alles wat je doet, op dezelfde manier als bij je oefeningen. Span je buikspieren aan bij het zitten, staan, tillen, draaien, bukken… eigenlijk bij elke beweging die je doet. Denk na over een goede houding van je nek, met je kin lichtjes ingetrokken, alsof je een onderkin maakt. Gebruik je benen actief, zonder je knieën op slot te zetten en met evenveel gewicht op beide voeten. Zak niet in, maar zorg dat je wervelkolom goed gestrekt is. En kantel het bekken genoeg achterover.
 
De oefeningen zijn een heel goed middel om die juiste houding makkelijker aan te kunnen nemen en goed vol te kunnen houden. Maar dat moet je dan dus wel doen!