Hoe kies je een goed kussen en matras?

Hoe kies je een goed kussen en matras?

Ik krijg van patiënten vaak vragen over kussens en matrassen. Terecht, want ze zijn van groot belang. Omdat we ongeveer een derde deel van ons leven slapend doorbrengen kunnen verkeerde kussens en matrassen een belangrijke bron van rug- en nekklachten zijn. Er is geen simpel antwoord op de vraag welk kussen of matras je moet kopen. Dat verschilt per persoon. Maar ik heb wel een paar tips.

 1. Laat je goed adviseren

  Wat een goed kussen is hangt onder meer af van de lengte van je nek en je schouderbreedte, maar nog meer van je manier van slapen. Ben je een buik-, rug- of zijslaper? Bij de keuze voor een goed matras is onder meer je gewicht belangrijk. Bestel niet zomaar iets online nadat je ergens een gelikte reclame hebt gezien. Ga naar een goede beddenspeciaalzaak en laat je adviseren. Zij weten welk kussen en matras jouw lichaam de beste ondersteuning geeft, maar ook welke voor- en nadelen bepaalde materialen hebben als het om bijvoorbeeld temperatuur, levensduur en onderhoud gaat.

 2. Zorg dat je kunt proefslapen

  In een beddenzaak kun je, als het goed is, even liggen op een kussen of een matras. Een specialist kan dan zien of je lichaam goed recht ligt. Maar of het kussen of matras in de praktijk ook echt fijn aanvoelt, valt na die paar minuten niet te zeggen. Daarvoor moet je een aantal nachten maken. Zorg er daarom altijd voor dat je een kussen of een matras een flink aantal nachten kunt uitproberen en eventueel terug kunt brengen of in kunt ruilen.

 3. Kies voor de juiste match

  Kussens en matrassen hebben invloed op elkaar, je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je slaapt op een zacht matras, dan adviseren veel specialisten een zachter kussen, zodat je hoofd en nek in één lijn met je wervelkolom blijven. Het is aan te raden om een nieuw kussen en een nieuw matras tegelijkertijd te kopen, bij dezelfde winkel. Als je alleen een kussen nodig hebt, vertel de specialisten dan wat voor matras je gebruikt. Als je alleen een matras koopt: neem je kussen gewoon mee.

 4. Twee matrassen in een tweepersoonsbed

  Dan een persoonlijke tip. Mijn man van precies twee meter en ikzelf (1,66 meter) hebben een ander lichaam en hebben dus ook een ander kussen en een ander matras nodig. We hebben daarom twee verschillende matrassen in ons tweepersoonsbed. Ik kan dat iedereen aanraden.

 5. Duur en modern is niet altijd beter

  Tot slot nog een tweede persoonlijke ontboezeming. Ik slaap al heel lang op een eenvoudig ouderwets donskussen. Dure ergonomisch gevormde kussens kunnen heel goed werken, maar ze zijn niet heilig. Zeker als je zowel op je zij als op je rug slaapt is het goed om een kussen te hebben dat vormbaar is. Dan kom je al snel op ouderwets dons uit. Dat materiaal is ook nog eens vochtregulerend en comfortabel.

Als je geen klachten hebt, zoals ik, hoef je je kussen of matras niet te vervangen. Word je elke ochtend wakker met hoofdpijn of een stijve rug? Dan is het tijd voor actie! Veel succes!