Naar de chiropractor zonder klachten?

Naar de chiropractor zonder klachten?

De meeste mensen brengen hun auto jaarlijks weg voor een grote of kleine beurt. Ook als ie als een zonnetje rijdt. Ze gaan bovendien twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts, of ze nu wel of geen klachten hebben. Maar als het om hun lichaam gaat, maken ze andere keuzes.

Waarom breng je je auto jaarlijks weg voor een periodieke beurt? Precies: omdat je niet wilt dat je met pech langs de weg komt te staan en je misschien met een enorme schade zit die nauwelijks te repareren valt. Je kunt een eventueel probleem beter maar zo vroeg mogelijk doorhebben. Als je je auto goed verzorgt, inclusief een jaarlijkse servicebeurt door mensen die er verstand van hebben, gaat hij uiteindelijk veel langer mee.

Hetzelfde geldt voor de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Je gebit wordt dan even gecontroleerd, goed schoongemaakt en je krijgt meestal wat tips over mondverzorging. Als de tandarts beginnende gaatjes of ontstoken tandvlees ontdekt, kan hij of zij die ontwikkeling met een goed behandelplan misschien wel stopzetten. Of het gaatje wordt gevuld, op het moment dat dat nog relatief eenvoudig gaat. Als je alleen gaat als je pijn hebt, is de oplossing vaak veel moeilijker. Je loopt misschien wel het risico om tanden of kiezen te verliezen.

Pijnvrij door het leven

Zo is het met het menselijk lichaam eigenlijk ook. Maar toch gaan we daar over het algemeen anders mee om. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Sommige van mijn patiënten maken vaste afspraken en komen dus ook bij mij als chiropractor langs als ze geen klachten hebben.

Het is heel normaal dat wervels en gewrichten na verloop van tijd weer vast gaan zitten. Ik voel dat al voordat je er zelf echt last van hebt. Door alles goed los te maken, kan ik voorkomen dat je veel grotere klachten krijgt, met de bijbehorende pijn. Op die manier zorg je goed voor je lichaam en vergroot je de kans dat je pijnvrij door het leven kunt blijven gaan.

Misschien denk je nu: “Wat een commercieel praatje, je wilt gewoon meer afspraken maken.” Maar geloof me: je hebt meer behandelingen nodig als je alleen langskomt nadat het echt mis is gegaan. Als ik dit werk puur voor mijn portemonnee zou doen, zou ik beter kunnen adviseren om te wachten met langskomen tot de pijn ondragelijk is geworden. Maar ik wil je die pijn besparen. Als je zuinig bent op je lichaam, ga je er minstens net zo verstandig mee om als met je auto of je gebit.