Nek- en rugklachten bij kinderen en jongeren: pak de oorzaak aan

Nek- en rugklachten bij kinderen en jongeren: pak de oorzaak aan

In mijn praktijk zie ik steeds meer kinderen en jongeren die last hebben van nek- en rugklachten en van de gevolgen daarvan, zoals hoofdpijn. Dat komt vaak door een verkeerde houding, vooral bij het gebruik van smartphones, tablets of laptops.
 
Wat kun je doen om die oorzaak aan te pakken? Geen smartphone, tablet of laptop meer gebruiken, zou je misschien denken. Maar als moeder van een beginnende puber weet ik dat dat gewoon onmogelijk is. Ik heb wel een paar andere tips.
 

Goed zitten

Kinderen en jongeren zitten jammer genoeg veel meer dan vroeger. Probeer ze te stimuleren om te bewegen. Maar als ze dan toch zitten, let dan op een goede houding.
 
De beste zithouding is:
- Beide voeten op de grond, stevig onder de knieën
- Licht aangespannen buikspieren
- Een lange rechte rug, maar niet hol
- Lage schouders
- Een hoofd dat niet hangt. Trek de kin iets in, zodat je hoofd naar achteren gaat, alsof je een onderkin wilt maken.
 
Als onze dochter haar telefoon gebruikt, let ik er onder meer op dat ze niet onderuitgezakt gaat zitten, hoe verleidelijk dat ook is. Ik zeg ook vaak dat ze een dik kussen op haar schoot moet leggen waar haar onderarmen (met haar telefoon in beide handen) op kunnen rusten, zodat haar hoofd niet naar beneden hoeft te gaan hangen.
 

Goed staan

Een goede sta-houding is ook heel belangrijk. Daarbij moeten de knieën niet op slot staan, maar licht gebogen zijn. Verder gelden dezelfde ‘regels’ als bij de zithouding: licht aangespannen buikspieren, rechte rug, lage schouders en een hoofd dat niet hangt.
 
Kom je er niet uit en blijven de klachten bestaan? Maak dan eens een afspraak. Ik ga graag op zoek naar de oorzaak van het probleem en kijk of ik de klachten kan behandelen.