Zeven grote misverstanden over chiropractie

Zeven grote misverstanden over chiropractie

Chiropractie is jammer genoeg nog niet bij iedereen bekend. Dat heeft als grootste nadeel dat er ook veel misverstanden zijn, of dingen die genuanceerder liggen dan dat mensen denken. Ik zet zeven vormen van ‘fake news’ op een rijtje.
 

1) We kraken botten

Chiropractoren hebben vaak de bijnaam ‘bottenkrakers’. Ik kan daar wel om lachen, maar het klopt natuurlijk niet. De naam komt van het krakende geluid dat je bij een deel van onze technieken hoort. Dat geluid is niet meer of minder dan een stikstofbelletje dat uit het gewricht ontsnapt. Het is een normaal fysiologisch verschijnsel dat verder weinig betekent. Als je een flesje cola opent hoor je ‘psshht’ door ontsnappende gasbelletjes. Onze ‘krak’ klinkt wat anders, maar er gebeurt eigenlijk hetzelfde. Het is dus zeker niet zo dat we botten verschuiven of, erger nog, breken.
 

2) Onze behandelingen zijn pijnlijk

Het kraken van bijvoorbeeld de rug of nek lijkt misschien eng en pijnlijk, maar de werkelijkheid is anders. Gekraakt worden kan de eerste keer wat onwennig aanvoelen, maar de meeste patiënten vinden het zeker geen pijn doen. 
 
Op sociale media staan filmpjes van krakende chiropractoren die patiënten in een soort wurggreep nemen, waarbij het krakende geluid ook nog eens wordt versterkt. Ik snap goed dat die filmpjes er voor veel mensen afschrikwekkend uitzien. Bekijk ze daarom vooral niet. In mijn volgende blog ga ik daar nog wat dieper op in, maar ik wil nu alvast duidelijk stellen: zo zien mijn behandelingen er zeker niet uit.
 
We doen als chiropractor trouwens veel meer dan kraken. Andere behandelmethoden, met drukpunten bijvoorbeeld, kunnen soms pijnlijk zijn. Je kunt dat vergelijken met een stevige sportmassage. Voor de meeste patiënten is dat geen vervelende pijn, ook omdat ze weten dat het maar van korte duur is.
 

3) Wat we doen is gevaarlijk

Nee, chiropractie is niet gevaarlijk. Er zijn spookverhalen in omloop, die nergens op gebaseerd zijn. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat chiropractie één van de veiligste behandelmethodes binnen de geneeskunde is.
 
Ik heb een goed aangeschreven universitaire opleiding gedaan, waarin veiligheid, kennis en deskundigheid voorop stonden. Ook ben ik aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN), die zich allebei inzetten voor veilige chiropractie. 
 
Ik doe er daarnaast alles aan om mijn behandelingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het uitgebreide voorgesprek is bedoeld om een behandeltraject te bepalen dat voor jou als individuele patiënt niet alleen zo effectief mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk is. Heb je vragen over veiligheid of heb je duidelijke wensen over hoe je wel of juist niet behandeld wilt worden? Laat het gerust weten!
 

4) Je moet ons alleen bellen als je pijn hebt

Hier schreef ik eerder al eens een blog over. Het is verstandig om regelmatig naar een chiropractor te gaan, ook als je geen pijn hebt. Veel mensen gaan niet voor niets elk half jaar naar de tandarts. Daarmee voorkomen ze grotere klachten. Zo zit het ook met je lichaam. Het is heel normaal dat wervels en gewrichten na verloop van tijd weer vast gaan zitten. Ik voel dat al voordat je er zelf echt last van hebt. Door alles goed los te maken, kan ik voorkomen dat je veel grotere klachten krijgt, met de bijbehorende pijn. 
 

5) We zijn duur

Vanaf dit nieuwe jaar (2025) kost een eerste behandeling 75 euro. Voor elke vervolgbehandeling reken ik 56 euro. Ik weet dat dat voor de meeste mensen veel geld is. Ik probeer mijn prijzen zo laag mogelijk te houden, want ik wil zoveel mogelijk mensen kunnen helpen, maar ik heb zelf nu eenmaal ook met (flinke) kosten te maken. Het goede nieuws is: als je aanvullend verzekerd bent krijg je behandelingen deels of helemaal vergoed, afhankelijk van je verzekering. 
 

6) Je hebt een verwijzing van je huisarts nodig

Hier kan ik heel kort over zijn: nee, je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig om naar een chiropractor te kunnen gaan. 
 

7) We horen in het hoekje ‘alternatief’

Valt chiropractie onder reguliere geneeskunde of hoort het thuis in het hoekje complementair ofwel alternatief? Dat is een discussie die soms hoog op kan lopen. Zelf vind ik absoluut dat eerste. Mensen met een traditionele kijk op geneeskunde plaatsen ons meestal in die tweede groep.
 
In veel westerse landen wordt chiropractie als een reguliere medische wetenschap gezien. In Zwitserland en Denemarken is de opleiding tot chiropractor zelfs tot bachelor-niveau gecombineerd met de opleiding geneeskunde. In Nederland hebben we jammer genoeg nog niet die status. Dat komt vooral omdat er hier nog geen chiropractie-opleiding is. Wel zijn er meerdere chiropractoren als onderzoeker verbonden aan Nederlandse universiteiten. Zo is chiropractor Sidney Rubinstein vorig jaar aangesteld als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een prachtige erkenning voor onze hele beroepsgroep.
 
Ik zie mezelf als een reguliere zorgverlener. Ik ben BIG-geregistreerd, omdat ik ook afgestudeerd fysiotherapeut ben. Ik werk daarnaast veel en prettig samen met onder meer huisartsen, sportartsen en fysiotherapeuten. Ik houd er geen ‘zweverige’ ideeën of behandelmethoden op na en zal ook nooit claimen dat ik iets kan behandelen als daar geen bewijs voor is. 
 
Hopelijk wordt chiropractie in de toekomst door vriend en vijand erkend als een veilige, werkzame en effectieve manier van behandelen. Gelukkig zijn er nu al heel veel mensen die weten dat dat zo is.