Zorg dat je goed zit

Wij Nederlanders zitten gemiddeld ruim negen uur per dag, meer dan alle andere inwoners van Europa. Veel klachten die ik tegenkom ontstaan door een slechte zithouding, vooral tijdens werk of studie. Speciaal voor scholieren, studenten en mensen met een zittend beroep heb ik zes gouden tips.

  1. Zit niet te lang achter elkaar

    Te lang achter elkaar zitten is slecht voor je. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en zorgt voor rug- en nekklachten. Probeer elk half uur even op te staan. Veel korte pauzes zijn beter dan een paar lange pauzes. Tip: spreek met collega’s af dat iedereen alleen voor zichzelf, en dus niet voor het hele team, koffie of thee haalt. Dan sta je per dag al een paar keer vaker op. Misschien is het wat minder sociaal, maar het is een stuk beter voor je lichaam.

  2. Werk regelmatig staand

    Vervang zitten eens door staan, terwijl je gewoon doorwerkt. Met een zit-sta-bureau, bijvoorbeeld. Of door staand te overleggen of te bellen. Maar let op: te lang achter elkaar staan is ook niet goed. Afwisselen is het toverwoord.

  3. Alles op de goede hoogte

    Stel je bureau zo af dat je ellebogen er net iets boven hangen. Dan heb je maximale bewegingsvrijheid. De hoogte van je beeldscherm is ook heel belangrijk. De standaardregel is dat de bovenste rand van het scherm op ooghoogte moet zijn. Zo kun je je hoofd mooi in lijn met je rug houden. Te ver naar beneden moeten kijken voor een beeldscherm is funest voor je rug en nek. Gebruik daarom nooit langere tijd achter elkaar een ‘kale’ laptop of tablet. Wil je toch met een laptop werken? Gebruik een docking station, of een apart toetsenbord of beeldscherm.

  4. De juiste houding

    Zorg dat je beide voeten plat op de grond hebt. Zo ondersteun je je benen het beste. Je rug moet daarnaast recht zijn. Veel mensen hebben hun hoofd te ver voor hun romp staan doordat ze een bolle bovenrug hebben en naar voren afgeronde schouders. Probeer erop te letten dat je hoofd recht boven je romp staat, met oren en schouders in één lijn. Blijf met je rug tegen de rugleuning aanzitten en leun niet naar voren. Hou je schouders laag en trek ze iets naar achteren. Doe dat allemaal wel ontspannen. Kost het veel moeite om een goede houding aan te nemen en vol te houden? Oefeningen voor rompstabiliteit, zoals planken, kunnen heel nuttig zijn.

  5. Goede bureaustoel

    Er zit veel kwaliteitsverschil tussen bureaustoelen. Bezuinig niet op een bureaustoel voor je studeer- of werkkamer of overtuig je baas van het belang ervan. Zorg vooral voor goede ondersteuning van de onderrug. Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat het bolle gedeelte goed aansluit op de kromming van de onderrug. Door goed achterin je stoel te zitten maak je optimaal gebruik van de rugleuning.

  6. Maak een wandeling

    Probeer tijdens of na de lunch, of na de werkdag tijd te maken voor een korte wandeling. Of ga sporten. Juist als je het druk hebt.