FAQ

Veelgestelde vragen en antwoorden over chiropractie

Vragen én antwoorden over chiropractie:

Home » FAQ

Alle veel gestelde vragen én antwoorden over Chiropractie op een rijtje:

Nee, chiropractie is niet gevaarlijk. Uw chiropractor heeft een uitermate degelijke opleiding genoten, waarin veiligheid, kennis en deskundigheid voorop staat. Ook is ze aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie en de Stichting Chiropractie Nederland, die beide garant staan voor kwaliteit binnen de chiropractie in Nederland. Er zijn spookverhalen in omloop, die nergens op gebaseerd zijn. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat chiropractie één van de veiligste behandelmethodes is binnen de geneeskunde.

Het krakende geluid wat u kunt horen tijdens de behandeling is een stikstof belletje dat uit het gewricht ontsnapt. Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en heeft weinig te betekenen. Het is dus niet zo dat we botten verschuiven, of erger nog, breken.

Meestal niet. Wel kan het zijn dat het wat gevoelig aan voelt tijdens en vlak na de behandeling. Dit is echter van tijdelijke aard en zal snel wegtrekken.

Ja, u heeft geen verwijzing nodig en kunt rechtstreeks bij ons een afspraak maken.

Meestal niet. Het is wel een handig hulpmiddel om te kijken hoe de wervelkolom er van binnen uitziet. Als er al röntgenfoto's gemaakt zijn worden ze vaak opgevraagd door uw chiropractor. Mocht het nodig zijn voor de behandeling om röntgenfoto's te laten maken dan zal de chiropractor proberen dit te regelen.

Chiropractie en manuele therapie hebben enkele raakvlakken, maar het zijn twee aparte disciplines binnen de reguliere gezondheidzorg. Chiropractie is een vijfjarige universitaire voltijd opleiding; manuele therapeuten zijn fysiotherapeuten die een aanvullende part-time opleiding hebben gedaan. Chiropractoren zijn beter opgeleid in de diagnostiek, oftewel het zelfstandig maken van een diagnose en andere mogelijke diagnoses uitsluiten. Chiropractoren passen specifieke correcties toe op het zenuwstelsel terwijl manuele therapeuten meer gericht zijn op mobilisatie van het beweginsapparaat. De chiropractor heeft ook een groter arsenaal aan specifieke technieken dan een manuele therapeut.

Ja, deze behandelingen kunnen rustig naast elkaar gegeven worden. Vaak is de één een aanvulling op de ander. Mocht u twijfelen dan kunt u dit altijd met uw chiropractor overleggen.

Ja, een regelmatige controle van de wervelkolom is noodzakelijk om een gezond en goed functionerend lichaam te hebben. U kunt het vergelijken met de controle afspraken bij de tandarts.

Nee, een overdosis aan behandelingen bestaat in principe niet. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u voor de rest van uw leven wekelijks behandeld wordt. Wij proberen altijd de patiënt in zo min mogelijk behandelingen beter te krijgen. Een onderhoudsbehandeling elke paar maanden zorgt absoluut niet voor 'over-behandeling'.

Ja, dit is geen reden om niet behandeld te mogen worden. Na een hernia-operatie zal er littekenweefsel ontstaan in het geopereerde gebied. Dit zorgt voor verklevingen van spieren en pezen en zal los gemaakt moeten worden om verdere klachten te voorkomen. Chiropractie is hier ideaal voor.

Er is geen minimumleeftijd en evenmin een maximumleeftijd. Babies zo jong als een paar uur kunnen al behandeld worden. De behandeling wordt wel altijd aan de leeftijd van de patiënt aangepast. Dat wil zeggen dat de technieken bij baby's en kinderen vele malen zachter zijn dan bij volwassenen.

Ja. Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de gewrichten beter te laten bewegen. De artrose zelf kunnen we niet verhelpen, maar we kunnen wel vaak de pijnklachten af laten nemen.

Het kan zijn dat u na de behandeling wat vermoeid bent of dat er wat gevoeligheid optreed. Dit is van kortdurende aard. Als u naar de praktijk kunt komen rijden kunt u in principe ook weer naar huis rijden.

Het is mogelijk dat uw chiropractor u enkele oefeningen meegeeft om thuis te doen. Hierbij moet u denken aan het rekken of versterken van spieren. Het is niet zo dat u per se moet sporten. Vaak is lichaamsbeweging zoals wandelen en fietsen al voldoende. Mocht het zo zijn dat fitness voor u de beste optie is, dan wordt dit uitgebreid met u besproken.

In de praktijk is gebleken dat klachten op den duur terug kunnen komen. Klachten die pas korte tijd bestaan hebben een grotere kans op volledige genezing. Langdurige klachten kunnen goed herstellen, met een minimum aan problemen, maar kunnen helaas toch op den duur weer terugkomen. Wij adviseren daarom aan alle patiënten om gelijk contact met ons op te nemen zodra ze weer iets van hun klacht(en) beginnen te voelen. Hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans op snelle genezing.

Dat hangt van de klachten af, maar in veel gevallen niet. Sommige mensen zijn na enkele behandelingen klaar en hoeven niet meer terug te keren. Voor anderen is het verstandig om regelmatig een controle te krijgen, om het terugkeren van de klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is de zogenaamde onderhoudsbehandeling. Veel mensen geven aan dat ze het prettig vinden om een periodieke controle van de wervelkolom te krijgen.

  Afspraak maken?  Klik hier!

Lieke Swaans, chiropractor in Oss. Behandeling kinderen.